2018-2020 рр.

01.01.2018 року була створена кафедра хімії у новому складі (наказ ректора №760 від 29.12.2017 р.) і ця подія ознаменувала новий етап розвитку хімії в ПНУ.

Кафедра хімії ПНУ добре відома своїми науковими здобутками. Наукова школа хімічного матеріалознавства професора І.Ф. Миронюка започаткована в середині 90-х рр. ХХ ст. і розвиває напрямок хімії поверхні і нанотехнологій. У полі наукового зору представників школи — широке коло наукових матеріалознавчих проблем, що належать до нанотехнологій, адсорбційних технологій, фотохімічних реакцій, хімічного матеріалознавства, електрохімічних досліджень тощо. Розроблені різні методики дослідження фізико-хімічних властивостей наноматеріалів на основі оксидів металів та магнітних феритів, за якими написані навчальні підручники, посібники, патенти, сотні наукових і науково-методичних праць.

Напрямки досліджень наукової школи професора І.Ф. Миронюка :

  1. Створення титанвмісних сорбентів нового покоління для вилучення з водного середовища йонів важких металів.
  2. Створення композиційних будівельних матеріалів на основі цементу та модифікованої золи виносу теплової електростанції.
  3. Дослідження металоксидних магнітокерованих наноструктур для екологічних та біомедичних застосувань.
  4. Дослідження нанорозмірних фотокаталізаторів на основі легованого діоксиду титану.
  5. Структурно-морфологічні та електрохімічні властивості електродних композиційних матеріалів на основі вуглецю.

Напрацювання наукової школи активно використовують у науково-дослідницькій роботі викладачів, аспірантів, студентів, регулярно висвітлюються у закордонних і українських публікаціях.

Викладачі кафедри співпрацюють з провідними науковими центрами України та світу:

  • Інститутом хімії поверхні НАНУ (м.Київ),
  • Uniwersytet Jagielloński (Республіка Польща)
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy (Республіка Польща)
  • Alexander Dubček University of Trenčín (Словацька Республіка)
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza (Республіка Польща)
  • Institute of Soil Fertilizer and Environment Resources Heilongjiang Academy of Agricultural Sciences (Китай)
  • Bahrain University (Королівство Бахрейн)
  • Instytutu Biopolimerów i Włókien Chemicznych w Lodzi (Республіка Польща)

                                             

Зустріч ректора ПНУ проф.І.Цепенди та науковців кафедри із делегацією науковців Ягелонського університету (Республіка Польща) та Бахрейнського університету (Королівство Бахрейн)

 

У міжнародній базі даних SCOPUS проіндексовано понад 170 наукових публікацій (статей та розділів монографій) викладачів кафедри, які процитовані понад 2000 разів, що є доказом їх високого рівня. Індекс Гірша кафедри хімії становить 21.

cтатті Scopus h-index цитування
Миронюк І.Ф. 52 16 769
Шийчук О.В 67 15 731
Татарчук Т.Р. 45 17 825
Курта С.А. 13 5 39
Микитин І.М. 8 3 87

 

  • В 2017-2019 рр. виконано науковий проєкт «Створення сорбентів нового покоління для вилучення з водного середовища йонів важких металів та стронцію» (МОН України, 1,24 млн.грн.) – керівник проф. І.Ф. Миронюк
  • В 2018-2020 рр. виконано госпдоговір з флагманом індустрії – ПрАТ «Івано-Франківськцемент» на тему «Композиційні будівельні матеріали на основі цементу та золи виносу теплової електростанції» (600 тис. грн.) – керівник проф. І.Ф.Миронюк.

  • 2018-2020 рр. виконується науковий проєкт «Металоксидні магнітокеровані наноструктури для екологічних та біомедичних застосувань» (МОН України, фінансування 1,4 млн. грн.) – керівник проф. О.В. Шийчук
  • 2018 р.- професор кафедр  хімії д.т.н.Курта С.А., разом з магістранткою кафедри Цап Мартою стали переможецями першого обласного конкурсу стартапів в м. Івано-франківську за темою «Жуйка на основі меду, воску та прополісу для профілактики і лікування гінгівіту, пародонтиту і пародонтозу» (фінансування  100 тис. грн). Проект успішно завершений позитивним клінічними дослідженням та сертифікацією в Науково-дослідному центрі слизових оболонок Ужгородського національного університету.

  • 2019 року доцент Тетяна Татарчук увійшла у ТОП-10 жінок-науковців – фіналістів Української премії «Для жінок у науці», заснованої L’Oréal–UNESCO.

 

  • 2019 року магістрант Н.В. Данилюк отримав фінансування 50 тис.грн у конкурсі стартапів м. Івано-Франківська з проєктом «SMART-аналіз», керівник – доц. Т.Р. Татарчук
  • У 2020 р. розпочинається реалізація українсько-польського проєкту «Photocatalytic hybrid systems for water purification» (2020-2021) під керівництвом Тетяни Татарчук спільно з науковцями Ягеллонського університету (Республіка Польща). Проєкти-переможці були обрані 23 грудня 2019 року у Варшаві Спільною Комісією з питань співробітництва в сфері науки і технологій (Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej (NAWA)). Комісія рекомендувала для фінансування тільки 15 із 171 поданих на конкурс проектів. Тетяна Татарчук вже кілька років успішно реалізує наукову співпрацю із професором, завідувачем кафедри неорганічної хімії, заступником декана із наукової роботи хімічного факультету Ягеллонського університету hab. Wojciech Macyk, що підтверджується низкою публікацій у високорейтингових іноземних журналах.

  • 2020-2022 рр. виконується науковий проєкт «Гетероструктуровані нанорозмірні фотокаталізатори на основі легованого діоксиду титану» (МОН України, 3,3 млн.грн.) – керівник проф. І.Ф. Миронюк

 

Станом на 2020 рік на кафедрі працюють:

 

Миронюк Іван Федорович – завідувач кафедри, доктор хімічних наук, професор

Шийчук Олександр Васильович – доктор хімічних наук, професор

Курта Сергій Андрійович – доктор технічних наук, професор

Сіренко Геннадій Олександрович – доктор технічних наук, професор

Татарчук Тетяна Романівна – кандидат хімічних наук, доцент

Федорченко Софія Володимирівна – кандидат технічних наук, доцент

Микитин Ігор Михайлович – кандидат технічних наук, доцент

Хацевич Ольга Мирославівна – кандидат технічних наук

Солтис Любов Михайлівна – завідувач навчальними лабораторіями

Складанюк Марія Богданівна – провідний інженер

Курта Надія Семенівна – інженер І категорії

Бережницька Іванна Дмитрівна – інженер І категорії

Якуб’як Марія Русланівна – інженер І категорії

Мислін Мар’яна Вікторівна – старший лаборант

Серед випускників кафедри – 19 кандидатів наук, які викладають у навчальних закладах як в Україні, так і за кордоном.