Green hydrogen: чиста енергія у промисловості

Зазвичай водневі установки фарбують у червоний колір, який нагадує про небезпеку.  Останнім часом водневі баки фарбують зеленим – щоб підкреслити екологічний характер палива. При цьому водневі трубопроводи залишаються червоними  (на фото).

Промислова енергетика потроху переходить на водень, оскільки уряди вимагають зменшити викиди СО2. Цілком реальним вимальовується застосування водневого палива у металургії і виробництві цементу. Адже саме ці галузі платять великі податки за викиди СО2.

Старий метод виробництва водню з природного газу стає неприйнятним, оскільки побічним продуктом утворюється той самий СО2. Зелений водень отримують з води шляхом електролізу .

Промисловий електролізер фірми ITM Power

 

Для теплових електростанцій потужні електролізери становлять засіб для поглинання надмірної кількості електроенергії в періоди зменшеного споживання. Адже часте вмикання і вимикання теплових енергоблоків веде до передчасного зношування турбін. Системи вітрової і сонячної енергетики також потребують накопичувачів енергії. Для короткочасного зберігання добре придатні літієві  акумулятори. Натомість тривале зберігання енергії забезпечують водневі накопичувачі.

Всім відомо, що Близький Схід має багато нафти. Але мало хто знає, що цей регіон дуже багатий на відновлювану енергію. Регулярні зміни температури над морем і суходолом викликають постійні вітри. Довжелезна берегова лінія робить ці вітри потужними. Там вітрогенератори махають лопатями і вдень і вночі. Сильні вітри розганяють хмари – а під безхмарним небом і сонячні панелі дають вдосталь енергії. Тому відновлювана енергія в цьому регіоні найдешевша.

Саудівська Аравія планує збудувати футуристичне місто Neom на краю кам’янистої пустелі.

Складовою частиною міста має бути завод з виробництва молекулярного водню. Сировиною буде вода з Червоного моря, а джерелом енергії – 4 ГВт вітрогенераторів і сонячних панелей. Водень йтиме на продаж як зелене паливо для транспорту.

Але не все аж так сонячно. Частина економічних експертів не поділяє водневого оптимізму. Скептики виставляють довгий список недоліків водневої енергетики. Детальний опис плюсів і мінусів можна прочитати на сторінці BBC Future.

Тим часом Євросоюз прикладає організаційних зусиль щоб втримати своїх виробників на ринку промислових електролізерів. Провідні компанії укладають угоди про спільні проекти. Боротьба за ринок свідчить, що воднева енергетика набирає обертів.

О.Шийчук