Прорив у цифрових дисплеях нового покоління

Дослідники з Університету Лінчепінг, Швеція, розробили цифровий екран, де самі світлодіоди реагують на дотик, світло, відбитки пальців і пульс користувача, серед іншого. Їх результати, опубліковані в Nature Electronics, можуть стати початком цілого нового покоління дисплеїв для телефонів, комп’ютерів і планшетів.

«Тепер ми показали, що наш принцип дизайну працює. Наші результати показують, що існує великий потенціал для нового покоління цифрових дисплеїв, де можна створити нові вдосконалені функції. Відтепер мова йде про вдосконалення технології в комерційно життєздатний продукт», — каже Фен Гао, професор оптоелектроніки в Університеті Лінчепінгу (LiU).

Цифрові дисплеї стали наріжним каменем майже всієї персональної електроніки. Однак найсучасніші LCD та OLED екрани на ринку можуть лише відображати інформацію. Щоб стати багатофункціональним дисплеєм, який виявляє дотик, відбитки пальців або зміну умов освітлення, потрібні різні датчики, розташовані поверх або навколо дисплея.

Дослідники з LiU тепер розробили абсолютно новий тип дисплея, у якому всі сенсорні функції також містяться на світлодіодах дисплея без необхідності будь-яких додаткових датчиків.

Світлодіоди виготовлені з кристалічного матеріалу під назвою перовскіт. Його чудова здатність поглинати та випромінювати світло є ключовим фактором, що дозволяє використовувати новий екран.