Перетворення покинутих шахт на батареї

Відновлювані джерела енергії є ключовими для енергетики. Пошук способів накопичення енергії доступним та ефективним способом має вирішальне значення. Хоча існує багато ефективних рішень для накопичення енергії, найпоширенішими з яких є батареї, економічно ефективне довгострокове рішення все ще відсутнє.

У новому дослідженні під керівництвом IIASA міжнародна група дослідників розробила новий спосіб зберігання енергії шляхом використання піску в покинутих підземних шахтах. Нова технологія під назвою Підземне гравітаційне накопичення енергії (UGES) пропонує ефективне довгострокове рішення для накопичення енергії, і використовує неіснуючі гірничодобувні об’єкти, яких, імовірно, налічується мільйони в усьому світі.

UGES виробляє електроенергію, коли ціна висока, опускаючи пісок у підземну шахту та перетворюючи потенційну енергію піску в електрику за допомогою рекуперативного гальмування, а потім піднімаючи пісок із шахти у верхній резервуар за допомогою електродвигунів для збереження енергії, коли електроенергія дешева.

Джерело: Сhemeurope